zaloguj się   |    zarejestruj się   |    mapa strony   |

Tłusty czwartek…czyli jak to jest z tymi słodyczami?

11.02.2021

W tym roku 11 lutego obchodzimy tłusty czwartek. Mimo, że każdy z nas w miarę możliwości stara się dbać na co dzień o zdrowie to właśnie w tym dniu, który przypada na ostatni tydzień karnawału pozwalamy sobie na małe co nieco. Jak to jest z tym pączkiem? Pozwalać sobie czy nie. Może nie jest to najzdrowszy posiłek, ale zjedzony w ten szczególny dzień, w małej ilości na pewno nam nie zaszkodzi:)Najważniejsze to zachować umiar i pamiętać o nie zastępowaniu słodkościami posiłków, a co najważniejsze nawet w zimę nie rezygnować z krótkiego spaceru. Ze względu na dość dużą ilość kalorii oraz dostarczanych węglowodanów i tłuszczy, pączek  nie jest odpowiedni dla osób z cukrzycą czy innymi chorobami metabolicznymi, ale nie zapomnijmy, że zawsze można się zdecydować na jego zdrową “alternatywę”. W internecie znajdziemy dużo fantastycznych przepisów na “zdrowsze” wersje słodkości, a także sami możemy wymyślić swoją własną wersję przepisu:)

Wystarczy pączki upiec zamiast smażyć, cukier można zastąpić miodem lub zdrowszą wersją cukru:stewią, cukrem brązowym i nasz organizm na pewno na pewno na tym skorzysta.

Polecamy przepis Pani dietetyk ze strony:https://www.nataliabarczewska.dobrydietetyk.pl/co-nowego/2020/2/19/zdrowe-pieczone-fit-paczki-bez-masa-i-cukru/  na właśnie zdrowszą wersję takich słodkości

Zdrowe pieczone FIT PĄCZKI bez masła i cukru:

Składniki:

  • - 250 g mąki tortowej, pszennej lub w wersji zdrowszej: orkiszowej, pełnoziarnistej
  • - ½ szklanki letniego mleka 
  • - 25 g drożdży
  • - 2 jajka
  • - 40 g miodu
  • - ½ łyżeczki soli
  • - 100 g oleju kokosowego
  • - starta skórka z cytryny
  • - nadzienie: ulubiona marmolada, budyń, owoce, czekolada
  • - łyżka nasion chia, łyżka zarodków pszennych, 2 łyżki otrębów (opcjonalnie)

Przygotowanie

W dużej misce mieszamy drożdże z miodem i zostawiamy na chwilę, po czym dodajemy letnie mleko i łyżkę mąki. Wszystko dokładnie mieszamy. Olej kokosowy lekko podgrzewamy, by stał się płynny, po czym dodajemy do masy. Do miski wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy sól (jeśli chcemy, by pączki były zdrowsze, w zależności od upodobań dosypujemy otręby, nasiona chia, zarodki pszenne). Dodajemy jajka i startą skórkę z cytryny, po czym delikatnie wyrabiamy (na początku drewnianą łyżką, później ręcznie). Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 40 minut do wyrośnięcia

Blat, na którym będziemy lepić pączki, posypujemy mąką. Wyjmujemy ciasto z miski i kroimy je na około 10 części (jeśli chcemy mniejsze pączki, dzielimy na więcej części). Każdą delikatnie wyrabiamy (jeśli ciasto klei się do rąk, możemy posmarować dłonie olejem kokosowym), a następnie spłaszczamy i rozciągamy na grubość około 2 cm. Na środek krążków nakładamy nadzienie, mocno sklejamy i układamy na blasze do pieczenia przykrytej papierem lub układamy w foremkach do wypiekania. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30-45 minut, a następnie wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy około 15 minut

Udanego pichcenia łasuchy ;)

Smacznego


 


Wersja do druku
« inne aktualności

ePUAP

Karta Dużej Rodziny

Centrum Aktywności Lokalnej

Urząd Miasta Przasnysz

Niebieska Linia

Ministerstwo Pracy i Polityki Społecznej

Dobry Wolontariat